top of page

Omdat Thee zoveel meer is dan de theeplant “Camellia Sinensis”


Wat bepaalt het thee type dat men wil bekomen?

Vooreerst is het belangrijk te weten dat alle theeën afkomstig zijn van de Camellia Sinensisplant.

Maar om een bepaald thee type te bekomen is oxidatie “de alles bepalende factor” m.a.w. als men spreekt over oxidatie kan je dat vergelijken met een stukje appel, peer of banaan die je hebt gesneden. Als je die laat liggen, worden ze vanzelf bruin. Dit wordt veroorzaakt door het contact met zuurstof. Ook dit proces ondergaat de thee en het is net door de duur van de oxidatie dat men witte thee, groene thee, oolong thee of zwarte thee bekomt.


Bij witte thee is er een natuurlijke reactie waarbij de theebladeren veranderen als ze in contact komen met lucht, licht en warmte. Dit proces wordt gecontroleerd door een theemeester die er voor zorgt dat alle aromatische extracten optimaal behouden blijven. Witte thee is dan ook de minst bewerkte thee en minimaal geoxideerd.


Om het verse groene aspect van de past geoogste theeblaadjes te behouden, gaat men het natuurlijke oxidatie-proces stoppen door de blaadjes te verhitten.

In China gebeurt dit door de thee te bakken in een ijzeren wok boven het vuur, wat zorgt voor een rijk, notig karakter.

In Japan gebeurt dit door de thee te stomen waardoor er meer bestanddelen bewaard blijven en daardoor de groene, grassige smaak behouden blijft.


In tegenstelling tot de verwerking van groene thee, waarbij men de groene kleur van de verse theebladeren probeert te behouden, laat men bij zwarte thee de verse theebladeren tijdens de verwerking volledig (100%) oxideren, waardoor de kleur van groen naar koperachtig rood verandert.


Oolong verwijst naar de categorie van gedeeltelijk geoxideerde thee. Het resultaat is een thee waarvan de kleur ergens tussen groene en zwarte thee ligt. De productie van Oolong is de meest arbeidsintensieve, ambachtelijke en verfijnde manier van theeproductie. Men spreekt van licht geoxideerde Oolongs en van donker of zwaar geoxideerde Oolongs.

De licht geoxideerde Oolongs hebben een bloemig en plantaardig smaakprofiel.

De donker geoxideerde Oolongs hebben een fruitig, kruidig smaakprofiel.


Comments


bottom of page