top of page

Luc De Smet met dochter Margaux en echtgenote Claudine: wijn en thee onder één dak.


Luc begon zijn loopbaan als maître d’hôtel-sommelier in restaurant Beau Séjour in de Viermaartlaan in zijn geboortestad Ronse. “Wijn was en is mijn ding. Ik kon die liefde combineren met mijn passie voor de gastronomie. In mijn beginperiode was wijn eerder een elitair product. Iets voor dokters, advocaten en priesters, mannen die ook sigaren rookten. Het werd geassocieerd met status en met geld. En het was iets voor oudere mensen. Dat is vandaag helemaal veranderd. Veel jongere mensen volgen cursussen, er zijn wijnproeverijen en wijnclubs, mannen en vrouwen worden wijnkenners of denken dat ze dat zijn. Grootste verandering is wellicht dat wijn niet langer per se uit Frankrijk moet komen. Dat was 25 jaar geleden een evidente link. Vandaag komt wijn van overal in de wereld.” Advies In de voorbije kwarteeuw hebben Luc en zijn echtgenote Claudine hun wijnhuis vooral uitgebouwd tot een warme en gezellige plek waar iedereen welkom is. “Ik denk dat onze kracht ligt in de gezonde verhouding tussen kwaliteit en prijs. En daarnaast in de adviezen die ik vanuit mijn ervaring kan geven over de combinatie van wijn en gastronomie. Klanten komen vaak met de vraag: ik heb een feestje, we serveren die en die gerechten, wat moet ik daarbij geven als wijn? En dan probeer ik hen iets betaalbaar en lekker aan te bieden dat past bij het gerecht. Ik ken de smaak van mijn meeste klanten intussen ook een beetje en in welke mate ze vatbaar zijn voor iets nieuw. Dat maakt het altijd boeiend, ook voor mij. Als ze me achteraf vertellen hoe het gelopen is, maakt dat mij blij. Zeker als het in orde was.” Thee is in Eén en ander maakt dat Wijnhuis Luc De Smet een vaste waarde is geworden voor heel wat wijnliefhebbers. Meer nog: heel wat mensen hebben via het wijnhuis het edele vocht ontdekt en leren waarderen. Daar hebben echtgenote Claudine en dochter Margaux nog een extraatje aan toegevoegd. Zij hebben immers hun theehuis Goûthee opgestart. Claudine: “We hebben allebei een opleiding tot theesommelier gevolgd en zijn een jaar geleden gestart met de verkoop van hoogwaardige losse thee in ons wijnhuis. Er zijn veel gelijkenissen: je moet ze allebei leren drinken en waarderen, de geuren zijn zeer belangrijk, het proeven is cruciaal. We werken uitsluitend met theebladeren en met geurpotjes. Vlaanderen is op zich geen theeland, zoals Nederland of Engeland. Maar we zien het wel evolueren. De jeugd drinkt steeds meer thee, ook de koude thee in de zomermaanden, als alternatief voor de bestaande frisdranken. Je kunt trouwens een hele maaltijd opdienen met thee als bijhorende drank bij elke gang. Op steeds meer feesten is thee present. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

Artikel van het laatste nieuws van zaterdag 11 november 2023


Comments


bottom of page